Talán nem lövök nagyon mellé, mikor azt állítom, hogy Devin McCourty az egyik legjobb drafthúzás volt az útóbbi években. Az első körben, összesen a 27. helyen draftolták 2010-ben. Kétszeres All-Pro defensive back. A Combine-őrület kellős közepén Devin írt egy vendégcikket a Sports Illustrated MMQB oldalára a tapasztalatairől, tanácsokat adva az újoncoknak. A cikk remek betekintést enged a combine cirkuszba egy játékos szemszögéből.

28mccourty.jpg

 

Eljött a profi foci állásinterjúinak ideje: Az NFL Scouting Combine Indianapolisban. Négy éve vettem részt rajta, elég idegölő élmény volt és örülök, hogy nem kell újra végigcsinálnom. Ugyanakkor 335 új jelöltnek igen, íme 10 tanács tőlem, nekik:

1. Nem úgy fogod elhagyni a helyszínt, hogy tudod, ki fog draftolni. Három vagy négy csapat is mondta nekem, hogy ha még elérhető leszek, ki fognak választani a drafton. Tudjátok mit? Egyik sem a Patriots volt. Alig kommunikáltam velük a combine-on. Nem volt külön interjúm velük, csak a defensive backek edzőjével beszélgettem talán 5 percet, amikor erre lehetőség volt (engem ez a rész a gyorsrandikra emlékeztet, a srácok csak sétálgatnak és lehetőségük nyílik beszélgetni az edzőkkel). Szóval a véleményem, hogy történjék ott bármi, bármelyik csapattal beszélsz, a draft napján minden megtörténhet. Nem azt mondom, hogy a csapatok hazudnak neked: ők csak minden lehetőséget nyitva akarnak tartani és még talán nincs is kész tervük az offseasonre. Nyitottnak kell lenni, nem szabad elkötelezni az érzelmeid egy csapat vagy draftpozíció felé.

2. Légy magabiztos a képességeiddel kapcsolatban. Semminek (legalábbis a football pályán) sem szabad meglepnie. Amikor először besétálsz a stadionba és meglátod a sok edzőt és csapatmenedzsert, az tényleg ijesztő. Ott vannak mindenhol. De emlékezned kell, hogy okkal vagy ott. Ha rendesen felkészültél, olyan lesz, mint egy átlagos nap az edzésen. Be kell vallanom, egy kicsit ideges voltam a defensive back gyakorlatok miatt. Persze, előtte szinte egész életemben azokat csináltam, de ott minden apróság számított, mert ott pont arra kíváncsiak. Mert hé, ha ott nem tudsz teljesíteni, akkor vasárnaponként sem fogsz tudni. Ez egy esély, hogy bizonyítsd, tudod kezelni a nyomást.

3. Az írásbeli vizsgák nem szórakoztatóak. Szívás. A combine-on résztvevők épp végeztek az egyetemmel, vagy közel vannak hozzá, így az utolsó dolog amit csinálnának, hogy egy szobában ülve órákon keresztül megfelelő négyzetekbe ikszelgetnek. Az egyik teszt vagy 4-5 oldalas volt, tele nevetséges kérdésekel, mint példáúl "Inkább kutya vagy macska típus vagy?" (Én a kutyát választottam). Elég idegölő és stresszes. De komolyan, végig kell szívnod és megcsinálni. Ez is része a folyamatnak és olyan dolog, amit remélhetőleg többet nem kell csinálnod az életedben.

4. A 40 yardos sprint is ijesztő. Ne parázd túl magad. Őrület, mennyire fontos a 40-yardos az NFL reménységeknek. Reálisan nézve, a legtöbb pozícióban sosem kell majd egyszerre 40 yardot futnod. Hazudsz, ha azt mondod, nem aggódsz miatta. A kulcs, hogy próbálj úgy gondolni rá, mintha egy sima edzésnapon lennél. Találj valamit, amit csinálhatsz a futás előtt, az majd elfeledteti veled, hogy hol vagy és hogy kik figyelnek. Én ugrottam kettőt. Edzéseken is mindig a sprint előtt ugrottam kettőt. Ez rutinná vált and segített kitisztítani a fejem, majd mikor a combine-on is megcsináltam a két ugrást, akkor is segített a feladatomra fókuszálni és egész jól is sikerült.

mccourty-combine.jpg

(DMC a Combine-on)

5. Az Interjúkon helyezd előtérbe az erősségeid. Sok srác azért megy a combine-ra, hogy bizonyítson valamit. Talán serülésük volt, vagy bajba kerültek a főiskolán, bizonyítaniuk kell a csapatoknak, hogy megéri őket draftolni. De sokan tiszta lappal indulva mutathatják meg a csapatoknak, hogy kik ők, így a legjobb dolog amit tehetsz, hogy kihasználod a lehetőséget és rávilágítasz az erősségeidre. Számomra ez a football-intelligencia volt. Az egyik interjún (ez a privát, csapattal folytatott hosszabb interjú) leültem az edzővel, aki megkért, hogy rajzoljak egy védekező felállást, amit használtunk az egyetemen és magyarázzam el, kinek mi a dolga a pályán. Megtettem és láttam, hogy felcsillan a szeme. Láthatta, hogy elhivatott vagyok ezzel kapcsolatban. Ha csak rizsázok, arra hamar rájött volna.

6. A csapatok megtesznek majd mindent, hogy izgulj. A lényeg, hogy hogyan reagálsz. Hallhattatok már sztorikat arról, hogy a csapatok őrült dolgokat kérdeznek a srácoktól, mint pl.: "Ha lenne barátnőd.." vagy "Mi lenne ha lehetne egy szupererőd..." ...stb. Az igazat megvallva, ami engem legjobban kiakasztott, az az volt, amikor lejátszottak nekem egy felvételt a Rutgers-es junior évemből, egy meccsről, ahol nem igazán ment a játék. Az edző kérdezgetett: "Mi történt ebben a játékban? Mit csináltál rosszul?". Készen álltam, hogy beszéljek a végzős évem meccseiről, de ez? Az a felvétel nem tükrözte a tudásom. Visszatekintve, szerintem ezt a csapat is tudta, csak látni szerették volna, hogy hogyan reagálok, és hogy tudom-e demonstrálni, hogy fejlődtem azóta.

(Megjegyzés: Pat Kirwan - Take Your Eye Off the Ball című könyvében - ami már magyarul is kapható - van egy sztori Bill Belichick-ről, amint épp ezt csinálta egy játékossal az interjún. Lejátszott neki pár régi felvételt rosszul sikerült játékairól. Ott a játékos a volt edzőjét okolta a rossz játékhívásért, majd miután a srác elhagyta a szobát, Belichick már húzta is ki a listájáról a jelöltet.)

7. Az okés, ha egyszer magadra keresel Google-ben, de ne hagyd, hogy ez befolyásoljon. Emlékszem, a Senior Bowl idején ültünk a hotelszobánkban a szobatársammal, Mardy Gilyard-dal Cincinatti-ből és az NFL Network-öt néztük. Épp Mike Mayock mock draftjára vártunk, persze, hogy néztük, nagy eséllyel benne leszünk. Ez az egyik legfontosabb dolog az életedben és naná, hogy kíváncsi vagy, mint mond a média. Akkoriban az értékem egyre nőtt, a nevem feltűnt sok blogon, újságban vagy mock draftokban. Persze az lenne az ideális, ha mindezt tudnád ignorálni, de nem túl valószínű, hogy menni fog. Csak fenntartásookal kezeld. Van sok dolog, amit te irányíthatsz, érdemes azokra fókuszálni inkább.

8. Ne foglalkozz az ügynökökkel a combine alatt. Szerencsém volt, a Rutgersnek elég korán volt egy Bowl-meccse, szóval nekem sok időm volt, hogy válasszak ügynököt. Az igazat megvallva, édesanyám sokat segített ebben: sok ügynökkel beszélt, sokat rostált ki majd segített megtalálni a megfelelőt. Combine alatt az ügynökök is lépten-nyomon ott vannak és lehet sztorikat hallani, hogy próbálják behálózni, erre-arra rávenni a srácokat. Sok fiatal, akik alacsonyabb osztályú iskolába jártak eddig talán nem is találkoznak ügynökökkel. Számukra is továbbadnék egy tanácsot, amit egy Rutgers-es csapattársam adott még nekem: Az ügynöködnek olyan embernek kell lennie, akivel bármikor szívesen elmész vacsorázni és akivel szívesen leülsz beszélgetni, bármilyen nehéz is legyen az a beszélgetés. Ha ez nem megy, akkor nem ő a megfelelő ügynök számodra.

zdmrdevin.jpg

(DMC A Rutgers-ben, 21-es számmal)

9. Ha nem hívtak meg, az nem a világ vége. Kérdezzétek csak meg az ikertestvérem, Jason-t. Elég ideges volt, amikor nem kapott meghívót 2009-ben. Egyáltalán nem volt könnyű, máig felemlegeti. De önsajnálat helyett a csalódottságát extra motivációként használta. Megtalálta a jó oldalát a dolognak: Több ideje volt edzeni, erősebb és gyorsabb lett. A Pro Day-én látták őt először a csapatok, és baromi jól csinálta. Jason-t a hatodik körben draftolták, azóta is az NFL-ben van.

10. Élvezd. A versengés a srácok között közel sem olyan durva, mint hinnéd. Ez nem olyan, hogy egyik sarokban ülnek az Alabamás srácok, másikban az Auburn volt játékosai, vagy ilyesmi. Igaz, mi ott mind egymás ellen versengünk, de senki sem veszi magára. A combine inkább egy állásbörze szerű dolog. Találkozol egy csomó sráccal, akik ellen játszottál az évek során, meg egy csomó új arccal is. Sokat lógtam T.J. Ward-dal, Chris Cook-al és Joe Haden-el. Azóta ha játszunk egymás ellen, mindig dumálunk a meccs után, és emlékezünk az útra, ami ide vezetett minket.

Ezek voltak Devin McCourty sztorjai és tanácsai. A róla írt analízisben anno egy kemény, remek intelligenciájú játékosnak írták le, aki gyors irányváltásokra képes és felveszi a küzdelmet bárkivel. Gyengeségként a gyengébb testfelépítését említik, ami miatt hátrányba kerülhet a masszívabb testfelépítésű elkapókkal szemben. Részletesen itt olvashattok arról, hogy teljesítette a combine-t: http://www.nfl.com/combine/profiles/devin-mccourty?id=494287

A többi már történelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr905827020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása