Először is egy kis magyarázkodás: Nem sikerült pont olyan intenzitással indítani a blogot, ahogy azt szerettem volna, mert év elején rengeteg munka szakadt a nyakamba, ami fejben is leköt, nem csak időben, de végül is az a jó a „nem hivatalos” blogolásban, hogy nincs feltételekhez kötve. Így hát bocsássék is meg ez a kis bevezető, és nézzük, mi történt tegnap.

Sorozatban harmadik alkalommal jut el a Patriots az AFC döntőjébe, idén a Colts-on keresztül vezetett oda az út, a Divisional roundban, mivel a 2# seed megszerzésével a Wild Car körben pihenhetett a csapat. Szórakoztató mérkőzés volt, bár nem éppen fordulatokban gazdag, ugyankkor érdekességekkel teli, ami miatt élvezetes volt nézni. Voltak persze szuper egyéni teljesítmények is, ezekről később (Collins!). Ezeknek is köszönhetően a Patriots 43-22-es győzelemmel ütötte ki Andrew Luck-ékat a rájátszásból. Az utóbbi időben, ha a két csapat találkozott a PO-ban, a mérközést megnyerő csapat meg sem állt a Super Bowl győzelemig. Persze ez az NFL, ez is csak egy újabb tény, a sok közül. Bízni bármiben lehet.

Biztos vagyok benne, hogy ezt a meccset is elhelyezem valami biztos helyre,  mert az érdekességei igazi klasszikus focimeccsé emelik, nem is beszélve pár játékos bomba formájáról, amiknek egy részét inkább a kényszer hozta felszínre. Hogy is értem ezt?

Run heavy offense  > Pass heavy offense: Ez talán a legnagyobb változás, ami végbement mostanában New Englandben. Természetesen főként ezt is a kényszer alakította így: Mindkét elkapó TE eltűnt (ki kórházban, ki a börtönben), az épkézláb elkapók közül többen is sérüléssel játszanak. Azonban Blount bomba formát villantott az alapszakasz végére, szerencsére tegnap is, valamint Ridley is újra élvezi a stáb bizalmát és már normálisnak mondható számú támadójátéknál van pályán (csupán 3-al kevesebbnél, mint a most elsőszámú RB-ként működő Blount).

tumblr_mz9v90axtN1qh3pr2o8_500.jpgBlount 3. TD-je

Blount rájátszásbeli franchise rekordot álíltott be 4 futott TD-jével és 166 yardjával, ha ezeket a yardokat is hozzávesszük, egyedülálló az NFL rájátszás történetében. (Nem mellesleg Fantasyben is 40 pontot hozott). Ehhez persze kellett az Offense fal kiváló futás blokkoló képessége és a FB-TE állomány – Remek újonc éve után tavaly Blount 151 yardig és 2 TD-ig jutott a Tampa Bay színeiben, az egész alapszakasz alatt -. Develin és Hoomanawanui nevét sokszor lehetett hallani, a remek futójátékokat követően, nagy részük volt benne, hogy ilyen jól ment. Ha Hoomanawanui nem is összeegyeztethető Gronk-kal, a klasszikus TE feladatokat nagyon jól látja el.  Ez így tehát egyben azt eredményezte, hogy Tom Brady TD passz nélkül, a Pats 43 pontot tett fel a táblára – ki gondolta volna ezt mondjuk tavaly ilyenkor?

Jamie Collins és az LB állomány: Brandon Spikes elhúzódó térdsérülése miatt (és egyes források szerint egy edzésről való késés miatt, bár ez eléggé megkérdőjelezhető) végül sérültlistára került, így a rájátszásban már nem léphet pályára. A következő ember stratégián gyalogolva (sőt, vágtatva...) tovább,  Jamie Collins, a 2013-as draft első választottja (2. kör, összességében az 52. cetli) kezdett az LB sorban. Ez volt az ő meccse. Reméljük, csak az első „ő meccse”, elképesztő és lelkesítő volt nézni a játékát. A mellett, hogy konzisztensen jó telsesítményt nyújtott, pár momentum is írható a számlájára. Amikor a földön fekve, háttal szerelte le a Colts running backjét, az biztos bekerül majd pár évösszegző videóba (legalábbis, ha én csinálnék ilyet, én betenném). Fontos kulcsmumentum volt az is, hogy amikor még a Colts elhitte, hogy van esélye - hiszen egy pontszerzésnyire voltak csak lemaradva - egy yardveszteséggel járó, támadófalon átrobbanó sacket mutatott be a 3. negyedben, ami megakasztotta a Colts lendületét. A végső döfést pedig az utolsó negyedes interceptiönnel vitte bele Luck-ék szívébe. Ezen kívül volt még 6 szerelése, amiből kettő járt yardveszteséggel, valamint háromszor ért oda Andrew Luck-hoz, amik végül nem végződtek sack-el, viszont nagyszerűen siettette a Colts irányítóját. Coverage-ben is szépeket villantott, levédekezett passza is volt. Jamie Collins lehet a jövő hibrid-linebackere, aki mind a futás elleni védekezésben, passzvédekezésben és a pass rushban is jeleskedik – legalábbis tegnap nagyon ment neki mindhárom. Jó kérdés, hogy így mennyi esélye van Brandon Spikes-nak egy szerződéshosszabításra: Sérülésből épül fel, műteni kell a lábát, valamint a pletyka sem elhanyagolható, hogy nem áll jól a szénája Bill Belichicknél, aki elég sokat ad a személyes kapcsolatokra is. Hiába az egyik legjobb futás elleni linebacker (főként bizonyos szituációkban), ha jövőre megvalósul a Mayo – Collins – Hightower kezdő sor, akkor sanszos, hogy nem akarnak neki majd sokat érő szerződést adni. Hightower is hatalmas fejlődést mutat – legjobbkor! - , és mivel futás ellen mindig is jó volt, ez sem növeli Spikes esélyeit. Azt hiszem minden Pats fan várja már, hogy jövőre – ha minden igaz – felálljon a Jones – Wilfork – Kelly – Ninkovich – Mayo – Collins- Hightower front 7. Persze ebbe még több dolog is beleszólhat, főleg a DT poszton, de ezt már joggal lehetne elitnek nevezni.

tumblr_mz9vkt0rtj1qe8625o1_1280.jpg

Ennyit „röviden” a kiemelkedő teljesítményekről, természetesen nem csak ezek miatt volt ez a mérkőzés klasszis-jelölt nálam. Ti például láttátok már Tom Bradyt holderként (Itt balra)? Nem hiszem. Sorolhatnám ezt a kényszer szülte esetekhez, hiszen Ryan Allen punter sérülése vezetett ide. Tom Brady utoljára az Orange Bowl-on, a Michigan egyetem színeiben volt élesben holder. Az meg bizony már lassan 15 éve volt. Ezt akkora feelgood volt nézni, ami rögtön átlendített az éjszakázás holtpontján. Történelmi pillanat, mondhatni. Jogos a kérdés, hogy hol volt Ryan Mallett? Azt gondoltam volna, hogy ő lesz a holder. „Elég rég volt utoljára, hogy ilyesmit csináltam, de örülök, hogy segíthettem a csapatot. Lehet, hogy újratárgyalom a szerződésem vagy ilyesmi,  plusz munka miatt” – viccelődött Brady. Allen kiesésével nem csak Brady került különleges helyzetbe: A kicker Stephen Gostkowski-ra hárult a puntolás szerepe. Párszor itt is észrevehető volt, hogy a long snapper Aiken megijedt a túl magas snaptől (aminek következtében aztán Allen megsérült) és itt többször is elég  alacsonyan adta át a labdát. "Egész más. [...] Ez volt aze első alkalom az életemben, hogy puntoltam. Egyfajta kihívás volt, szerencsére nem izgultam rá, nem is tudom, hogyan, de eléggé biztonságban éreztem magam odakint. Azt hiszem az első jól sikerült punt önbizalmat adott" – nyilatkozta a kicker. Összességében 5 puntot rúgott, 41.8-as átlaggal. Egyszer a Colts 26 yardosáról is, lévén, hogy nem kockáztattak meg egy ~45 yardos mezőnygól kísérletet Tom Bradyvel holderként (gondolom kár lett volna a kezéért ha valami történik), hanem ott is punt következett. Gostkowski mindenesetre helytállt, noha régebben sosem puntolt még, nem hozta rossz helyzetbe a csapatot. Ennek ellenére remélhetőleg Ryan Allen visszatér az AFC döntőre, nem hiába nyerte meg a Meskó Zoltán elleni párharcot az offseasonben (persze a mellett, hogy olcsóbb is). Amennyiben nem térne vissza, ki tudja, talán Zoli jön vissza újra? Már ha kell, és ha a Bengalsszal kötött szerződése engedi. Valószinüleg nem, ugyanis twitteren másnak is eszébe jutott ez a lehetőség, amire Zoli reagált is.

Pár rövid mondat a secondaryről: Ez az alakulat nem is olyan rég (nem az idei szezonban) még eléggé sötét folt volt, azonban idén év elejére szépen összeállt. Persze, jöttek a sérülések, többen most is azzal bajlódnak. Pl. Talib, aki azóta inkább csak árnyéka év eleji teljesítményének, de Dennard is hol jobban, hol rosszabbul van és teljesít. Tegnap talán a változó a legjobb szó a teljesítményük leírására. Luck gyönyörű passzokat tudott adni, bár talán inkább a safety sor az, akik tegnap gyengébben működtek. Pedig Devin McCourty az elit kategóriába tartozik, nincs is kétség, ha az egész éves teljesítményét nézzük. A CB-k azért érdemelnek elismerést (ahogy pl az ESPN az UP-ba sorolta őket, kivéve Arringtont), ha nem is sikerült teljesen levenni a pályáról T.Y. Hiltont, Dennard nagyon szép interceptiönöket szerzett, amik elég lehetőséget adtak a támadóknak, hogy ennyi pontot pakoljanak fel az eredményjelzőre – Nem bírom újra hangsúlyozni, Tom Brady touchdown passz nélkül.

De azért, hogy ne kelljen (le)sajnálni a leendő Hall of Famer irányítónkat: Ezzel a győzellemmel megszerezte 18. rájátszásbeli győzelmét. Ez pontosan kétszer annyi mint Payton Manningnek, csak mondom, pedig amúgy én nem vagyok a rekordok híve. Természetesen ezzel Brady az első az NFL történetében, megelőzve Joe Montanat (16). Ezen kívül ő az egyetlen, aki több mint 6000 yardot passzolt a rájátszásban. Bill Belichick ugyancsak 18 győzelemnél jár a playoffsban, kettővel elmaradva Tom Landry 20 győzelmétől. Mit lehet erre mondani? Még idén legyen meg a 20.!

Julian Edelman ismét Julian Edelman volt, elképesztő szituációban nyert még yardokat, illetve Amendolának is volt pár szép elkápása. A rend kedvéért nem ártott ezeket is megjegyezni.

Én egyénként örültem, hogy JMD visszautasította a Browns head coach állásajánlatát, bár nem tartom egy teljesen megbízható offesive coordinátornak, egyelőre jó a jelenléte. Bár tegnap volt pár olyan playhívás újra (e miatt vezettem fel őt igazából), amiknél fogtam a fejem. Patriots térfél, az óra pörgése nekünk nem gond, - sőt, itt egy TD-n belül volt a két csapat pontjainak különbsége - 3&3: 4 elkapó, és nincs játékos a backfielden! Miért? Persze innen a fotelből könnyű okosnak lenni, de talán ez volt az a playhívás, ami kiverte kicsit a biztosítékot. Persze punt lett a vége. Szerencsére azonban egy élvezetes mérközés volt, amit esetenként jó újranézni is, és még Bill Belichick arcára és mosolyot csalt (idén nyolcadjára mindössze) a sajtótájékoztatón.

Összességében nézve tehát a meccset, nem beszéltek mellé a játékosok, amikor arról kérdezték őket, hogy hogyan érinti őket a sok sérült csapattárs kiesése. Összekovácsolta őket, és rendkívül jól tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Erről egy lelkesítő videó is látható a Patroits.com-on.  

A jövő heti AFC döntőhöz a következőket fűzte Bill Belichick: "Ezt gondolom: Bárkivel is játszunk, az AFC két legjobb csapata fog összecsapni. Ez azt jelenti, hogy jól kell játszani jövő héten, mert bármelyik csapattal is kerülünk szembe, az megérdemelten jutott oda, mert a legjobbját adta ma este (A Divisional Round 2. napján a Chargers vagy a Broncos). [...] Mi elég jól játszottunk ahhoz tegnap este, hogy kiérdemeljük, hogy játszhatunk jövő héten, szóval akárkivel is csapunk össze, mi vagyunk az AFC másik legjobb csapata."

GO PATS!

Ha tetszik a blog, ne felejtsetek el követni Twitteren

(Az anyagot az ESPN Boston segítségével állítottam össze, a képekért Tumblr-re mentem fel.)

a1121a727b4611e3897c12fe7fa84bcf_8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr725754737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása