A holtszezonnak vége. Bár idén nem „örvendeztette” a csapatot a média a figyelmével annyira, mint a tavalyiban Tebow és Hernandez miatt, érdekes és izgalmas dolgok akadtak bőven, persze ugyanúgy kellemes és véleményes húzások is – de hát hol nem? Végül mindezen események végkifejleteként a 2014-es keret nagyrészt kialakult, vasárnap este 7 órakor (magyar idő szerint) kiszalad a pályára a New England Patriots játékosállománya, hogy kezdetét vegye a szezon.  Ez pedig egy remek alkalom arra, hogy az induláshoz írjunk egy összefoglalást a jelenlegi helyzetről, posztról posztra. A összefoglalók után egy (elfogult) értékelésre is vállalkoztam. Íme: 

bos_a_brady01jr_576x324.jpg

TÁMADÓK -----

Quarterbacks:

Tom Brady 37 éves, nyilatkozata szerint ha már nem teljesít majd jól, visszavonul. Plusz motivációt adhat neki, hogy még azelőtt megszerezze a 4. bajnoki címét mielőtt ez bekövetkezik, na nem mintha nem így állna neki minden szezonnak valószínűleg.  Tavaly a statisztikái nem voltak elképesztően jók, de az nem minden – idén lesz kiknek dobálni a labdát. Kevés dolog osztotta meg jobban a Patriots szurkolókat, mint egy QB, Jimmy Garoppolo húzása a draft 2. körében. Mára már egybehangzóbbak a vélemények: reménykeltő volt az újonc irányító játéka, még ha csak előszezon mérkőzésekről is beszélünk – már most meg tudta lépni azt, amit Mallett-nek nem sikerült, valamint azt, amennyit elvártak tőle ennyi idő alatt. Remélhetőleg még van pár éve fejlődni. Mallett-et ki is játszotta a keretből, aki végül mégiscsak Houstonban kötött aki, ahogy erre már voltak –megcáfolt- jelek tavasszal is.

Értékelés: 10/9.5

Running backs:

Ezt a posztot is draftról próbálta a csapat elsősorban javítani, (persze voltak az edzőtáborban szabadügynökök, de végül mindannyiuknak mennie kellett) de egyelőre jóindulattal is szinten tartásról lehet beszélni. Blount ment, helyette a 4. körben választott James White érkezett. Játéka leginkább Vereen-éhez hasonlítható, elkapásban is használható játékos. Blount helyét tehát nem ő, inkább Brandon Bolden tölthető be, mint „big back”. Stevan Ridley tehetsége vitathatatlan, ha idén végre sikerül visszaszorítani fumble problémáit, nagyon fontos eleme lehet a csapatnak.  Egy egészséges Shane Vereen pedig mind földön mind levegőben fenyegetés az ellenfél számára. Az előszezonban egy 40 yardos TD elkapással csillogatta meg tudását, ami mellé a legtöbb labdacipelést is kapta az előszezon 3. mérkőzésén, ahol a kezdőcsapat a legtöbbet tartózkodott a pályán. A fullback James Develin is hasznos lehet rövidyardos szituációknál. Biztosan mindenki emlékszik még a tavalyi touchdownjára – aki új itt, annak mindenképp érdemes utánanéznie.
Fejlődést tehát nem látok annyira, az előszezonban nem is hasított a futójáték, viszont ez lehet, hogy inkább a támadófal számlájára írható.

Értékelés: 10/6.5

Receivers

Tavaly ez volt az egyik gyengepontja a csapatnak, ami nem meglepő, hiszem egy komplett poszt-reboot történt az előző holtszezonban – egyre jobban úgy fest, hogy megérte a dolog, idén nagyon bíztatóan fest ez az elkapósor. Danny Amendola tavalyi igazolásával tett a csapat próbálkozást Wes Welker pótlására, azonban Amendola többnyire vagy sérülés miatt nem játszott, vagy sérülten játszott. Helyette Julian Edelman lépett elő és kapott el 105 labdát 1056 yardért. Edelman teljesítménye nem hullámzott, így sejthető, hogy idén is megbízható célpont lesz, Amendolának pedig többen jósolnak egy kiemelkedő szezont, belefűzve a vele kapcsolatban legtöbbet használt kifejezést: ha egészséges bír maradni. Nem mellékes, hogy Edelman a liga legjobb punt returnere, 12.6 yardos átlaga liga valaha volt legjobbja. Szerencsére nem ér itt véget az elkapó sor említésre méltó része – Brandon LaFell személyében egy ex-Panthers-es veteránt hozott el a csapat a szabadügynök piacról. LaFell egy megbízható epizódszereplő lehet, aki Carolina-s éveiben megbízhatóan hozta a 600+ yardokat évente (kivéve utolsó szezonjában, ott sem maradt el sokkal.).  A tavalyi újoncgárdából ketten ragadtak meg a csapatban idénre, Josh Boyce nem mutatott eleget, hogy a csapat az 53-as keretben tartsa. Azonban itt van Aaron Dobson és Kenbrell Thompkins, akik mindketten bíztató előszezonon vannak túl. Dobson csak az utolsó mérkőzésre épült fel teljesen, ahol nagyon szépen játszott, széleken is, egy szép TD-t is szerzett Garoppolo passzából. Thompkins többször volt megbízható és hasznos elkapó 3. downoknál. Persze akkor sem leszünk elkeseredve, ha csak pár olyan szép pillanatot szerez még a nézőknek, mint tavaly a Saints ellen az utolsó másodpercekben. Kijelenthető tehát, hogy plusz egy holtszezonnal a hátuk mögött mindkét másodéves elkapó a fejlődés jeleit mutatta. Az év felfedezettje/meglepetése támadó oldalon Brian Tyms. Előző két évében minimális szerepet kapott a Miami, San Francisco és a Cleveland csapataiban/gyakorlócsapataiban, most azonban elég impresszív előszezont produkált. Mivel az emberek hajlamosak hamar megszeretni a viszonylag alulról felbukkanó tehetségeket, Tyms eléggé előtérbe került, miután alig két héttel az igazolása után 5 elkapással 119 yardot és egy TD-t szerzett a Washington Redskins elleni előszezon mérkőzésen. Tyms 4 meccses eltiltással kezdi a szezont, a csapat már biztosította, hogy számít rá az eltiltás leteltével.
Ez a poszt tehát szerintem mindenképpen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évhez képest. Ha Brady szétszórhatja a passzait, és nem csak 1-2 megbízható célpontja lesz, az nagyban megnövelheti a tamadósor hatékonyságát.

Értékelés: 10/8

Tight Ends

Mi jut erről mindenkinek eszébe egyből? Alap, hogy Rob Gronkowski. Meg az ő egészsége. Gronk azt nyilatkozta, hogy 100%-os, és minden jel arra mutat, hogy játszik az első héten a Miami ellen. Nagyon merem remélni, hogy most már kevésbé tömik ki labdával, és egész szezonban számíthatunk rá. Erről gondoskodhat a nemrég Mankins ellenében érkezett Tim Wright. Hernandez lesittelése óta nem nagyon van a Patriotsnak 2. számú elkapó tight endje, Wright pedig inkább egy túlméretezett WR, mint klasszikus tight end. (talán ő is a legkisebb termetű tight end az NFL-ben). Ha ez valóban így van, akkor talán idén is láthatunk szép 2 TE-es játékokat és Wright levehet egy kis terhet Gronkowski válláról – na persze azért Gronktól számítunk mondjuk 10 TD-re ettől még. Így legyen! Michael Hoomanawanui inkább blokkoló szerepet játszik, bár tavaly megmutatta, hogy ha akar, elképesztő egykezes elkapásokra is képes (a Saints elleni mérkőzésen 4 elkapást is bemutatott, ami a legtöbb tőle egy mérkőzésen). Ettől függetlenül szerintem nem fogjuk sokat elkapóként látni. Blokkolónak viszont jó. Fejlődésnek könyvelem el ezt a posztot. Csak Gronk mara

Értékelés: 10/8.5

Gronkowski.jpg

Offensive Linemen

A tavalyi évben voltak gondok Tom Brady megvédésével (40 sack), futásblokkolásban azonban az elitbe tartozott a támadófal. Három újonc is érkezett drafton a falba, ebből ketten ragadtak meg az 53-as keretben, Bryan Stork (center, 4. kör) Floridából és Cameron ”rakétatudós” Fleming (tackle, 4. kör) Californiából. A 2005-ben első körben draftolt, hatszoros pro bowl résztvevő Logan Mankins viszont távozott a csapattól egy trade keretében, idéntől a Tampa Bay-t erősíti. Passzjátékoknál eredményesen helyettesítheti őt Josh Kline, - aki már tette ezt tavaly is – viszont a futásblokkolással lesznek gondok. A létező szinte összes összeállításban ki lett próbálva a támadófal, többen jól teljesítenek eredeti posztjukon kívül is. A legtöbb lehetséges forgatókönyvben - a sérülésből visszatérő, a falnak nagy löketet adható - Sebastian Vollmer guardként szerepelne, így Dan Connolly lehetne a center, vagy Ryan Wendell-t megtartva centerként, Dan Connolly lehetne a másik guard, Josh Kline helyett. Így a 2 guard poszton főként Vollmer-Connolly-Kline osztozhat majd, a center poszton Wendell-Conolly. A fal két oldalán a két tackle Nate Solder és Marcus Cannon tűnnek biztos kezdőnek. Ha tippelnem kéne, első héten egy Solder-Vollmer-Wendell-Connolly-Cannon állhat Tom Brady előtt. Ezt felboríthatja, ha esetleg az újonc Brian Stork a szezon második felére kezdő centerré küzdi magát. A nevek alapján nem tűnik rossznak a fal, Brady megvédésével talán nem is lesz probléma – a futójáték támogatása lehet, hogy annál inkább. Devey Jordan is tackle-ként szerepel a rosteren, de ő is feltűnt bal oldali guard pozícióban is az előszezonban. 
Fontos megjegyezni, hogy visszavonult Dante Scarnecchia, aki 30 éve volt a Patriots támadófal edzője. Utódja, Dave DeGuglielmo 10 éve edzősködik az NFL-ben, dolgozott a Giantsnél és a Miaminél. Edzősködése alatt a New York Giants-ben franchise rekordott döntöttek futásban, valamint a Miaminál is az ő edzősködése alatt vállt Reggie Bushból 1000+ yardos futó. Ez talán bíztató lehet a futásblokkolás szempontjából.

Értékelés: 10/7

VÉDELEM ----

Defensive Linemen

Azt hiszem januárban előrevetítettem, hogy mennyire jó lesz majd egy Jones – Kelly –Wilfork –Ninkovich – Mayo – Collins – Hightower front 7. Ez nem fog megvalósulni, ugyanis a Patriots kitette a sérülésből visszatérő veterán Tommy Kelly-t az előszezon leépítések során. Gondolhattuk, hogy nem sikerült teljesen felépülnie, valamint kora is szerepet játszott ebben, ám hamar csapatra talált Arizonában. Sok ember megfordult ezen a poszton a holtszezon/előszezon után, kicsit szeptember elején is, mégis DT poszton a tavalyi játékosok maradtak a keretben– leszámítva a 2014-es draft első körös választottját, Dom Easley-t. Az ő játéka azonban még kérdéses, a szezon első felében mindenképp. Elvileg felépült sérüléséből, gyakorlatilag még nem nagyon láthattuk játszani. A kezdősorban tippem szerint így a szintén sérülésből visszatérő Vince Wilfork mellett a tavaly szép meglepetést okozó Sealver Siliga lesz majd látható, akit tavaly szezon közben a Seahawks gyakorlócsapatából való kirúgása után szerződtetett a Pats. Remélhetőleg idén többet rotálnak majd a fal belsejében is, így Chris Jones és Joe Vellano is megmutathatja, hogy kiérdemelték a kerettagságot, csökkentve ezzel a kezdőjátékosok sérülésének veszélyét is. A védőfal szélén sajnos a helyzet szinte változatlan. A két erős kezdő, Rob Ninkovich és Chandler Jones valószínűleg a védelemben végig pályán lesznek, mert a mögöttük lévő újonc Zach Moore és Michael Buchanan nem kezdő szintű játékosok. Moore mutatott szép dolgokat, idővel fejlődhet annyit, hogy teljes értékű rotációs játékosként lehessen vele számolni a posztján, azonban ez a poszt közel sem bíztató. Itt tehát elég nehéz lenne fejlődésről beszélni. A kezdő sor persze erős, de mögötte nem sok van. Dominique Easley az egyetemen gyakran volt bevetve a fal szélén, az NFL-ben ehhez nincs meg a megfelelő kvalitása – de ki tudja mit produkál majd az edzői gárda, vagy a szükség. Mindenesetre, ha ő teljesen felépül és játszhat, az nagy erősítést jelentene a poszton. Az edzőtábori beszámolók alapján rendkívül gyorsan startol el a snapnél , ezt és kiváló technikáját kihasználva komoly veszélyt jelent az irányítóra, vagy épp a labdát birtokló játékosra. A kérdőjel tehát sok.

Értékelés: 10/6.5

Linebackers

Ezen a poszton sem túl vastag a mélység. Itt is azt lehet elmondani, hogy a kezdő hármas erős, de mögöttük nem sok reménykeltő dolog található. Dane Flatcher elengedésével nincs igazán minőségi depth. A liga egyik legjobb futás elleni linebackere, Brandon Spikes pedig a Buffalo Billsben próbálja majd legalább két mérkőzésen megállítani Ridleyéket.
Kevés megosztóbb játékos van a keretben, mint a 2012-es draft egyik első körös választottja, Dont’a Hightower. Sokak szerint nem ért első kört a teljesítménye alapján, viszont a tavalyi év végére erősödött a teljesítménye, ami remélhetőleg kitart idén is. Futás ellen pedig sosem volt elveszett, a legtöbb tackle az ő nevéhez fűződik az LB-k sorában. Középen számíthatunk rá a védőfal mögött. Jamie Collins sokak instant-új-kedvence lett a januári Colts elleni rájátszás mérközésen mutatott remek játéka miatt. Kiváló pass rusher, és coverageben is képben van. Jerod Mayo nagyon hiányzott tavaly a sérülése alatt, azonban már egészséges, csapatkapitányként tér vissza. Számítani lehet rá, mint a védelem vezére. Az 53-as keretszűkítés végére 4 linebacker maradt a poszton, ami rendkívül vékony, azót a csapat visszaigazolta Chris White-ot, aki egyszer 9 tacklet szerzett a Patriots ellen.
Sajnos komoly fejlődésről itt sem lehet beszélni, sőt. Persze mindent majd a meccsekről-meccsekre mutatott játék dönt el. Nehéz értékelni úgy, hogy a kezdő sor egész kiváló, viszont mögötte elég nagy lyuk tátong.

Értékelés: 10/6.5

Cornerbacks

Na végre, ez az a poszt, ahol igazi fejlődésről beszélhetünk.  Szükséges is volt. Talib elengedése után mindenki vakarhatta a fejét, hogy vajon ki oldja majd meg ezt a szituációt? A tavaly jól teljesítő újonc, Logan Ryan képes lesz végigjátszani egy jó idényt kezdőként? Dennard lehetne első számú CB? Kyle Arrington a szélen próbálkozik majd?(ide érdemes horrorfilmekben használatos hangeffekteket képzelni). Szerencsére egyik sem ezek közül: A csapat elhozta Darelle Revis-t. Nehéz vitatkozni azzal, hogy ő-e a legjobb cornerback a ligában, elvégre nem mindenkinek van saját szigete a pályán. Remélhetőleg sok neves elkapó fog elveszni a Revis-Islanden. Azzal, hogy ő pályán lesz, nagy valószínűséggel több munkát ad majd a #2 -#3. számú CB-knek, hiszen az biztos, hogy egy épeszű irányító nem fog olyan sokat az ő irányába dobálni. Így viszont jóval tervezhetőbb lesz a védelem, és nem kell félreérteni a nemrég leírtakat: Az imént felsorolt CB-k mind jók, maximum nem első számúnak. A pálya másik oldalán az első négy héten valószinüleg Logan Ryan/Alfonzo Dennard védekezik majd, slotban pedig Kyle Arrington, ahol ő átlagon felüli teljesítményt tud nyújtani. Most van olyan mély a poszt, hogy soha többé ne kelljen kimennie a pálya szélére, ugyanis a 5. héttől a bajnok Seattle Seahawks már-már legendás „legion of boom” részlegéből érkező Brandon Browner foglal majd helyet a pálya másik szélén valószínűleg. Bár az előszezonban nem volt annyira meggyőző, mint vártam, de szerintem joggal számíthat rá a csapat. (Browner 4 hetes eltiltással kezdi a szezont az NFL drogszabályainak megszegése miatt). Ha mindez nem lenne elég, egy újabb névtelen hős született az előszezonban, aki volt annyira jó, hogy draftolatlan szabadügynökként megragadjon a rosteren, ezzel kiszorítva például a 6. körben draftolt Jemea Thomast. Ő Malcolm Butler. Így idén amellett, hogy Belichick egy Revis szintű játékossal bonyolultabb sémákkal is próbálkozhat, nem kell lerágni a körmünket, hogy egy sérülés hazavágja a secondaryt, és vele a szezont is. Mindenképpen fejlődés, talán ezen a legkönnyebben kijelenthető ez.

Értékelés: 10/9

revis-island-t-shirt-1.png

Safetyk

Miután a Patriots kitette Steve Gregory-t – aki nemrég vissza is vonult -, erős húzást vártam a helyére, ez azonban sajnos nem történt meg a mai napig. Talán a legkomolyabb hiányposzt most a Strong Safety. Szerencsére a másik safety pozícióban Devin McCourty a liga elitjébe tartozik, mégis kéne mellé valaki, akire rá lehet bízni a kezdő pozíciót. A 2013-es draft harmadik köröse, Duran Harmon lehet az egyik befutó, aki mutatott már pár szép dolgot, de folyamatos jó játékot nem láthattunk tőle. (Igaz, nem is volt sok ideje ezt prezentálni). Három mérkőzésen kezdett rookie-ként (Gregory ujjsérülése idején), két interceptiont jegyzett, valamint a Denver ellen 11 tackle-je volt. A másik befutó lehet akár Patrick Chung is, akit visszaigazolt a csapat miután az Eagles-nél tett egy nem túl sikeres kitérőt. Nate Ebner és Tavon Wilson többnyire a speciális csapatrészben szoktak szerepelni, nem nagyon tudtak még előlépni teljes értékű, de főleg nem kezdő szintű safetyvé. Wilson a 2012-es drafton a második körben kelt el, ami luxus lenne egy special team játékosért, szóval csak remélni lehet, hogy valamitől meg tudja ugorni azt a szintet, amit eddig nem sikerült. Ebner kiváló rugby játékos volt, ő valószínűleg a speciális csapatrészbe lett hozva eleve. Logan Ryan-t ki is próbálták erre a posztra az előszezon során, de nem hinném, hogy láthatjuk őt itt játszani az alapszakaszban – bár Devin McCourty is cornerbackből nőtte ki magát elit safetynek. A keretszűkítések után érkezett a csapathoz Miamiból a safety Don Jones, de nem hiszem, hogy hosszú jövője van a csapatnál: Alaposan kikérdezik a Miami védelméről, playbookjáról, és hacsak nem mutat valami elképesztőt edzéseken (bárcsak mutatna!), akkor nem sokáig lesz a keret tagja. Például Bronwer és Tyms visszatérése után szinte biztosa nem.
Mindenesetre, ahogy nemrég írtam, a mély CB depth és Belichick zsenialitása révén a variációk lehetősége igen magas. Revis megbízhatósága például sokat levehet a safetyk válláról, így a leendő strong safety többet használható plusz linebackerként is, hiszen nem kell vigyázni mindig Revis mellett az ellenfél valószínűleg elsőszámú elkapójára. Bár sok év után minden bizonnyal nem kell majd a secondaryt szenvedni látni, kimondottan a safety sor nem ment át fejlődésen sajnos.

Értékelés 10/5 (McCourty miatt nem kevesebb).

SPECIÁLIS CSAPATRÉSZ – Bill Belichick komoly hangsúlyt fektet erre a részlegre. Addig képes róla beszélni különböző sajtótájékoztatókon, míg valaki meg nem próbál mást kérdezni. Van, amikor az után is.

Természetesen a többi poszt adja a csapatrész magját, vannak azonban páran, akik csak ide sorolandók:

Ryan Allen  - punter: Allen népszerű a posztján annak ellenére, hogy Meskó Zoltánt szorította ki innen – jogosan. A rookie punter csaknem 46 yardot átlagolt tavaly, puntjai pontosak, néha győzelmet is érnek, mint például a Denver ellen a hosszabításban.

Danny Aiken – long snapper: Aikent elküldték az 53-ra szűkítés utolsó lépéseként, azonban pár napja újra a keret tagja.

Stephen Gostkowski – kicker: 2 éve Ted Bruschi alig bírta ignorálni azon kérdéseket az ESPN oldalán, hogy Gostkowski vajon meddig maradhat a csapat tagja ilyen teljesítménnyel, tavaly pedig kiváló, elit formát mutatott, amivel pro bowl szereplést ért el. Nem mellesleg a Carolina Panthers elleni előszezon mérkőzésen sikeresen értékesített egy mezőnygólt 60 yardról, ami új személyes csúcs.

Matthew Slater – Ő eredetileg egy elkapó játékos, tavaly elő is fordult, hogy felállt a támadóknál, még tight end pozícióban is, sőt, labda is szállt felé, de ezen kívül nem nagyon látni a pályán a speciális csapategység játékokon kívül. Ott viszont ő a vezér, kimagasló teljesítményt mutat, nem is véletlen, hogy pro bowl szereplést érdemelt ki vele.

Összegzés: Ilyen kulcsjátékosokkal, és relatíve erős kezdőkkel a Patriots idén is simán Super Bowl esélyes csapat. A védelem erősödésére lehet alapozni, és amíg Tom Brady van a másik oldalon – most már épkézláb elkapósorral – azért nem kell nagyon aggódni. A támadófal és a futójáték egy nagy kérdőjel számomra, ugyanúgy a védőfal. Bár, ha ott nem sérül le senki, akkor ligaelit közeli lehet az is. Vasárnap estétől már eggyel okosabbak leszünk.

GO PATS!

Bill-Belichick-Lets-Party.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr346672739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása