Bemutatkozik: Jimmy Garoppolo

2014.05.10. 13:45

A 2014-es draft 2. napja már több meglepetést tartogatott a szurkolók számára: a Patriots választottja az Eastern Illinois University irányítója, Jimmy Garoppolo. Több kérdést is felvet egy irányító draftolása, párat megpróbálok megválaszolni, miközben saját magamat is próbálom meggyőzni arról, hogy ez a csapatnak jó-e, vagy sem, ugyanis még magam sem tudom örüljek-e, vagy sem. Bár erre valószinüleg csak évekkel később kapok/kapunk választ.

121613-Garoppolo-600.jpg

Kérdés: Mi lesz Ryan Mallett-el?

Ryan Mallett a 2011-es drafton a 3. körben nagy stealnek számított, nagy tehetségnek tartották, bár azóta nem mutatott sokat, igaz, nem is nagyon volt rá lehetősége. De úgy tűnik Belichick nem nagyon lát benne jövőt, és hát ő többet látta, mint mi, az biztos. Igazából két dolog történhet: Mallett-et sikerül eltradelni ma - bár már nem igazán vannak csapatok akiknek irányítóra van szükségük, és Bill O'Brien is tagadta, hogy egyezkedtek volna Mallettről, ugyanakkor még ott nyitott a kérdés, ki lehetne a kezdő irányító - vagy a preseason során Garoppolo és Mallett megküzd az elsőszámú csereirányító posztért. Azonban Mallett szerződése nemsokára lejár. Bár Bill Belichick szigorúan állítja, hogy Ryan Mallett versenyben van a jövőbeli irányító posztért, sőt, még olyan erős, megkérdőjelezhetetlen példát is felhozott, miszerint "Van amikor 4 irányítónk volt, volt amikor 3, vagy 2. Különböző posztokon különböző számú srác van. Azt tesszük, ami a legjobb a csapatnak."

Kérdés: A jelenre vagy a jövőre építkezünk?

A szabadügynök piacon történt aktivitást nézve egyértelműnek tűnt, hogy a Patriots az idei szezonra fegyverkezik. Persze a dolgokat mindig tovább kell gondolni. Ha van egy irányító, aki előtt nagy jövő állhat tehetsége miatt, és tudván a tényt, Brady-nek nincs már sok vissza a karrierjéből, akkor nem szabad nem élni a lehetőséggel. De vajon ilyen Garoppolo? Van akkora tehetség, hogy nem lehetett volna hozzá hasonlót találni későbbi körökben, illetve jövőre? Ezt megint nem mi, meg nem az elemzők fogják eldönteni, hanem az idő. Persze azért érdemes megvizsgálni, ki is az a Jimmy Garoppolo (amellett, hogy egy Robert De Niro filmből kiugrott random rosszfiú ugrik be a nevéről elsőnek).

Tom Brady szerződése 2017-ig tart, szóval az újonc irányító legkorábban 2018-ban lehet kezdő, amikoris már a második szerződését fogja tölteni (vagy nem, ugye). Előbb is lehet kezdő, de akkor olyan dolgonak kéne történnie, amit babonából inkább nem írok le.

Nézzük mit lehet tudni róla, tényszerűen:

poszt: QB
magasság: 6'2", azaz 188cm.
súly: 226 lbs, azaz kb. 102,5 kb

2010-2013-ig volt a Eastern Illinois irányítója. Freshman évében 8 mérkőzésen volt kezdő, 1639 yardot, 14 touchdownt szerzett. Innentől minden meccsen kezdő volt a következő években. 2011-ben 2644 yardot és 20 touchdownt szerzett, 2012-ben 3823 yard-31 touchdown, majd 2013-ben 5050 yard és 53 TD. Senior évében Walter Payton díjjal is jutalmazák, valamint új rekordot állított be egyetemén a sikeres passzok számában. Szintén ebben az évben megkapta a divízió (FCS) év irányítója díjat. Az East-West Shrine Game meccsen offensive MVP díjat kapott. Plusz fun fact: Brady-nek és Garoppolo-nak ugyan az az ügynöke.

Pozitívumok (amikre építkezni lehet):

  • Villámgyors a dobómozdulata, gyorsan elhagyja a labda a kezét.
  • Pontosan dob középre és a számokon kívülre is.
  • Szép spirálban dobja a labdát, kellő sebességgel.
  • Gyorsan és okosan hozza meg a döntéseit, jól lát a pályán. Jó a football-intelligenciája.
  • Testfelépítése jónak mondható NFL szinten is. Nem tökéletes, de még jónak mondható a magassága.
  • Atletikus, mobilis, remek zsebirányító válhat belőle.
  • Jól és gyorsan használja a szemét és a fake-pump mozdulatot, hogy zavarba hozza a védelmet.
  • Nagyon eredményes a red-zoneban, remekül választja meg azt a helyet, ahol csak az ő elkapója érheti el a labdát.
  • 4 évig volt kezdő, ezáltal tapasztaltnak mondható.

 

Negatívumok (amiken dolgoznia kell):

  • Sokszor nagyon rosszul érzékeli a nyomást, valamit a védőit maga körül. Egy üres zsebben is zavarba jön, nem létező pass rusht vizionálva.
  • Bár elég mobilis, annyira mégsem, hogy ezzel nagyon zavarba hozza ellenfeleit.
  • 50 yardnál hosszabb passzokkal nem nagyon próbálkozik, így nem veszélyezteti ellenfeleit vertikálisan.
  • Lábmunkáján sokat kell dolgozni, mert az egyetemén legtöbbször shotgun felállásból indultak a playek.
  • Keménysége megkérdőjelezhető.
  • Kezei eléggé kicsik.
  • Voltak fumble problémái is.

 

Összegzés:

Garoppolo 13,156 passzolt yarddal és 118 passzolt TD-vel hagyta el az egyetemet, ezzel tapasztalata megkérdőjelezhetetlen. Nem a legnagyobb darab, nem túl hosszúak a kezei, de tapasztalata, jó footballintelligenciája és egyéb pozitívumai miatt, fejlesztve rossz tulajdonságain, sikeres irányító is lehet az NFL-ben. 3 éve van tanulni Tom Brady mögött és a jelek szerint a csapat több lehetőséget lát benne, mint Ryan Mallettben. Tény, hogy úgy tűnik, rengeteg benne az 'upside', a nyomás-érzékelésén rengeteget kell javítani. Erre még majdnem annyi ideje van, mint eddigi komplett college pályafutása. Persze csak ha... Garoppolo egyébként Aaron Rodgershez hasonlította magát, már abban, hogy sokáig várta, hogy kiválasszák. Reméli ha Aaron-nak összejött, neki is összefog. Kiemelte, neki mindegy volt, hogy cserének, vagy kezdőnek választják-e ki, ugyan úgy fog hozzáállni a munkához. "Ezt teszik a jó játékosok" - nyilatkozta.

A 2. napon csak Garoppolo érkezett, a 3. körös választási jogát elcserélte a Patriots a Jaguars-szal. Cserébe a Jaguars 4. körös, 105. és 6. körös, összesen 179. pickjét kapta. Így még 7 választási joga van a Patriotsnak a 3. napra, amik a következők:

4.kör (105)
4.kör (130)
4.kör (140)
6.kör (179)
6.kör (198)
6.kör (206)
7.kör (244)

 forrás: bleacherreport, ESPN Boston, Nfl.com, CBSsports.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr156146776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása