Bemutatkozik: Dominique Easley

2014.05.09. 14:42

A New England Patriots a várakozások ellenére nem tradelt le, hanem elhasználta első körös választási jogát, a 2014-es NFL Draft első körében, a 29. helyen. A választott a Florida Gators védője, Dominique Easley, defensive lineman. Bizony, idén sincs draft Gators védő nélkül, Bill Belichick favorizálja az egyetem football programját.

175929901sr068_toledo_v_flo.jpg

Mit lehet tudni Easley-ről? Rizikós választás. A legtöbben top tehetségnek tartották (és tartják), de az egyetemi évei alatt mindkét térdében szenvedett már ACL-szakadást, így nem tudta végigjátszani egyik szezont sem. Ugyanakkor egészségesen az egyik legjobb fiatal védőfalember lehet. Ha jól működik a rotáció és nem kell horror snapszámot vállalnia, akkor jól is elsülhet. Wilfork megtartásával, Kelly-vel, Siliaga-val, Jones-szal és a többiekkel ez még működhet is idén. Továbbá bíztató, hogy első ACL-szakadása után képes volt úgy felépülni, hogy elit szinten játsszon újra. Két ilyen mértékű sérülés azonban mindig visszatartó erő, mindenesetre bíztató, hogy egyszer már felépült úgy, hogy nem vesztett formájából. Ha ez újra megtörténik, akkor meghatározó játékos lehet ezen a szinten is.

Második évében Floridában mind a 12 meccsen kezdő volt, míg el nem szenvedte első ACL-szakadását. 37 szerelést jegyzett addig, amiből 7.5 yardveszteséggel járt az ellenfélnek. Következő évben 11 mérközésen volt kezdő, kettőn hiányzott sérülés miatt. Abban az évben 26 szerelésből 8.5 járt yardveszteséggel, valamint 4 sacket gyűjtött be, amiből egy fumblet is összeszedett. 2013, utolsó éve rövidre sikerült, amikor is másik térdében szenvedett elülső-keresztszalag szakadást egy edzésen. Nem sokkal a sérülése után jelentette be, hogy jelentkezik a 2014-es NFL Draft-ra.

Nézzük, mit érdemes még tudni Easleyről, tényszerűen:

poszt: DL
magasság: 6'2, azaz 188 cm
súly: 288 lbs, azaz ~130,5 kg

Pozitívumok:

  • Nagyon jól elkapja a snap pillanatát, kirobban a LOS-ről, nagyon hamar kontaktra kényszeríti ellenfelét.
  • Gyors, energikus, képes erővel, erős kezeivel is legyőzni a vele szemben állót és betörni a backfieldre.
  • Tudatosan, jó kezdeti sebességét és erejét kihasználva gyorsan tud nyomást kifejteni az irányítóra, ez különösen jó belső passzsiettetővé teszi.
  • Hogy szabadon áttörhessen a támadófalon, ügyesen mozog, hogy elkerülje a blokkokat.
  • Alacsony súlypontját is jól kombinálja egyensúlyérzékével, nem sokszor látni a földön.
  • Hosszú kezei ellensúlyozzák a magasság hiányát, ugyanakkor atletikus is méretei ellenére.
  • Meglepően jól kezeli, ha duplázzák, ami azt is mutatja, hogy felveszi a kesztyűt a nagyobb termetű offensive falemberekkel is.
  • Nem adja fel a playeket, a boxon kívül is aktív.
  • Játszott már a fal szélén és belül is.
  • Keményen dolgozik az edzőteremben is.

 

Negatívumok:

  • A két térdsérülés. Felmerül a kérdés, ha fel is épül teljesen újra, mennyire lesz sérülékeny a továbbiakban, egyel magasabb szinten.
  • NFL átlaghoz képest alacsony a posztján.
  • Hiába játszott a fal szélén az egyetemen, az NFL-ben már nem igen állná meg itt a helyét, jó kezdeti sebessége ellenére sem. A fal belsejében lehet csak hasznos.
  • Nagy rombolást képest véghezvinni, de sokszor elveszti a szemét a labdáról.
  • Pozitívumai ellenére nem annyira produktív számokban, dominanciája a boxban nem mindig befolyásolja a playek kimenetelét.
  • Ereje és techikája ellenére meggyűlhet a baja NFL szinten a nagyobb darab támadó falemberekkel. 

Összegzés:

Nagy lehetőség van Easley-ben, ha egészséges, nagyon hasznos tagja lehet a Patriots védőfalának. Ha képes fejlődni, legyőzheti negatívumait. Ugyanakkor persze hatalmas rizikó első körben, igazi boom-or-bust játékos. Jövő ilyenkor okosabbak leszünk valószinüleg. 

Easley saját bevallása szerint már egészséges. "Jól vagyok. Készen állok arra, hogy azt tegyem amit Bill Belichick mond nekem."

"Eléggé meglepődtem. Nagyon izgatott lettem, amikor egy massachusetts-i szám jelent meg a telefonomon." - nyilatkozta Easley a riportereknek. "Nagyszerű lesz egy veterán [Vince Wilfork] mellett dolgozni. Biztosan sok dolgot fog tanítani nekem. Izgatott vagyok, hogy tőle tanulhatok."

A fiatal védőfalember egyébként személyesen is találkozott Bill Belichick-el Floridában a draft előtt. "A srác szereti a focit. Nagyon okos." - nyilatkozta Belichick a draft után - "Keményen dolgozik, nagyon fontos neki a football. Mindent belead. Nem sok minden van, amit nem lehetne benne szeretni. [...] Nagyon jó érzés volt, hogy a 29. helyen még elérhető volt. Egy nagyon jó játékos, egy nagyon jó football programból." Belichick továbbá kifejtette, mennyire nagyra tartja a Gators programját (ez sem volt a nagy meglepetések nyilatkozata), valamint, hogy nagyon várja már, hogy dolgozhasson Easley-vel. Elmondta, hogy kaptak trade ajánlatokat, de nem akarták elszalasztani a lehetőséget, hogy elvigyék őt. Arra a kérdésre, melyik tulajdonságát szereti legjobban a fiatal játékosnak, stílusosan csak annyit felelt - és legyen ez a cikk zárása is - "Pretty much all of them".

Bill-Belichick-Lets-Party.jpg

 forrás: bleacherreport.com, ESPN Boston, Nfl.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr836143066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása