Habár a szezon februárban véget ért, szezonösszegző posztjaink csak most készülnek, hiszen az offseason-ra érdemes tartogatni ezeket, hogy legyen miről olvasni. Két részes szezonösszegzőnket az offense idei teljesítményével kezdjük, melyhez Bencsics Márkot, a Budapest Hurricanes irányítóját és a Sport TV szakkommentátorát kértük fel, hogy segítsen az elemzésben. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ismét megköszönjem, hogy rendelkezésünkre állt. (Az interjú, még a szabadügynök piac nyitása előtt készült)

patriots.jpg

jimbo: A 2013-as offseason témái közül kettő komolyat is mi szolgáltattunk. Wes Welker Denverbe való távozásával, valamint Aaron Hernandez botrányával jelentősen meggyengült az offense, csak Danny Amendola elhozatala felelt meg kárenyhítésnek. Szerinted hogyan sikerült végrehajtani ezt a tervet a szezonban?

Bencsics Márk: Amikor Amendola idejött én nagyon bizakodó voltam, az egyik legtechnikásabb elkapónak gondolom a jelenlegi mezőnyben, emellett még nagyon jó keze is van, valamint gyors is. Azzal azonban számolni lehetett, hogy elég sérülékeny játékos és a szezon felét gyakorlatilag lágyéksérüléssel játszotta végig, nem igazán volt 100%-os állapotban egyik meccsen sem, mindig volt valami problémája. Testfelépítésben hasonlít Welkerhez, azonban Amendolában van valami plusz Welkerhez képest. Míg Welker slot-ban nagyon jó, és keresztmozgásaival széltében játsza be a palyát, teret adva a tightendeknek a linebacker sor és a secondary között, addig Amendola amellett, hogy slotban is jó, addig a pálya szélén is megjátszható a hosszú játékoknál, így felé mentek a vertikális passzok is, ahogy ezt már láthattuk a Rams-ben töltött évei alatt is. (Más kérdés, hogy idén Brady ezeket a hosszú passzokat borzalmasan dobta meg). Welker helyét inkább Edelman vette át a szezonban, ott volt még Shane Vereen, akiről tudtuk, hogy nagyon jól be tudja majd tölteni a Danny Woodhead elengedése által keletkezett űrt, plusz a két tightendünk, Gronkowski és Hernandez, csak akkor még nem lehetett tudni, hogy utóbbi később a sitten fog ülni. Szóval az elképzelés önmagában véve nem volt rossz, de a sérülésekkel és az egyéb eltiltásokkal vagy éppen súlyosabb dolgokkal még Belichick sem tud előre számolni.

1385149881000-sw30-broncos-1023.jpg

jimbo: Ezek a sérülések nagyban meghatározták az alapszakasz elejét és Brady sem találta az összhangot az újonc elkapókkal. Az sem segítette az offense helyzetét, hogy Vereen is rögtön az első mérkőzésen eltörte a csuklóját…

Bencsics Márk: A meccseket viszont sikerült nyerni, mivel a védelem nagyon összeállt, és még így is fel tudott rakni annyi pontot a táblára a Patriots, amennyi szükséges a győzelemhez. Az újonc elkapók teljesítménye kezdetben csalódásnak mondható, főleg azok után, hogy az előszezonban remek játékkal rukkoltak elő, főleg Thompkins. Aztán elkezdődött az alapszakasz és mintha elfelejtettek volna elkapni, rengeteget dropoltak. Azt az igazság kedvéért mindenképpen meg kell említeni, hogy Brady is borzasztóan gyengén dobta idén a hosszú passzait, de az egyszerűbb labdákat is sorra ejtették el, rossz route-okat futottak, eléggé szenvedtek ebben a játékrendszerben. Tegyük hozzá, hogy a Patriots offense-playbookja az egyik legbonyolultabb a liga csapatai közül, mivel az Erhardt-Perkins sémát játszák. Ez egy nagyon rugalmas rendszer, rengeteg felállásból csinálják meg ugyanazt a játékot az alkalmazói, ezért sok időbe is telik betanulni ezeket. Emiatt szenvednek például az elkapók a Patriotsnál az első éveikben.

bos_u_tbrad33_cr_600.jpg

jimbo: Brady dolgát a támadófal sem könnyítette meg. Ebben a csapatrészben is rengeteg sérült volt, a legfájóbb talán Sebastian Vollmer jobboldali tackle kiesése volt. Az ő kiválása miatt is volt a szokottnál nagyobb nyomás defense oldalról Brady-n? Csak az alapszakaszban 40-szer sackelték.

Bencsics Márk: Vollmer kiesésével kezdődött. Őt helyetesítette Canon, majd jött hozzájuk még a Wendell-Connolly kettős akik szintén rossz szezont tudhatnak a hátuk mögött, plusz Logan Mankinks élete legrosszabb szezonját teljesítette. Volt hogy ilyen 1-1,5 másodperces sack-eket kapott Brady, mert egyszerűen úgy mentek át a falon, mintha csak műanyag bábukat kellett volna tologatniuk. Az elkapó brigád sem tudott egészséges maradni, bárkit hoztak Brady dobált volna az utcáról behozott embernek is, annyi sérült volt. Egyedül Edelman volt talán aki nem hagyott ki meccset. A védelemre nem térnék ki részletesebben, de ott is, már szinte mindenki játszott, aki épp nem a kórházban volt röntgenen, a két alap defensive tackle Wilfork és Kelly mögött senki nem volt a padon. A hiány kozmetikázására jött Sopoaga, aki már rég nem tudja hozni a korábbi formáját, aztán jött Siliga, akivel Belichick az adott mérkőzés előtt külön videózott és hívta fel a játékos figyelmét a legfontosabb dolgokra. Mélyebb padra van szükség mind az offense, mind a defense részéről. Az előttünk álló offseasonban, ez az elsődleges, de majd erre szerintem még visszatérünk.

Rob Gronkowski injured.jpg

jimbo: A szezon közben aztán valami történt és beindult a futójáték is…

Bencsics Márk: Nem tartozik a gárda a legjobban futó alakulatok közé, az viszont egy remek stratégia volt, hogy képesek voltak változtatni a playbookon és Brady passzoltatása helyett a Ridley-Vereen-Blount trióhoz nyúltak. A futás blokkolás idén nagyon ment, és nagyon jól sikerült az átállás. Az emberanyaggal sincs gond, Ridley, aki személyes kedvencem a liga egyik legtehetségesebb futója, a Patriotsnál mindenképpen a legjobb, csak tanulna meg már végre vigyázni a labdára. Vereen tud futni is, ám őt tényleg inkább a screen játékoknál alkalmaztuk, végül pedig ott van Blount, aki igazából a szezon második felében robbant be, amikor Ridley-nek kisebb szerep jutott.

jimbo: Amikor pedig ez a liga első tízeséhez tartozó futójáték vegyül a Gronkowskival felálló elkapó brigáddal, akkor minden a helyére kerül.

Bencsics Márk: Szintén jöttek a győzelmek, bár az elején amikor visszatért Gronk, rossz volt nézni, hogy szinte csak őt kereste Brady. Aztán bevonta Edelmant, Amendolát és sorban mindenkit a játékba, az újoncok, főleg Dobson kezdte felvenni a ritmust és a futójátékok is ültek. Ennek eredményeként láthattuk azt az offense-t pár hétig, amit a szezonrajtkor szerettünk volna. De ekkorra meg már a védelemből dőltek ki az alapemberek és teljesen megfordult az egész. A futás elleni védekezés teljesen összeomlott és a passz elleni védekezés is folyamatosan esett vissza, de a turnoverek és a kulcsjátékok folyamatosan jöttek. Ez pedig egyszerűen Belichick zsenialitásának tudható be. Ezzel a kerettel, ilyen emberállományból kihozott idén is egy 12-4-es alapszakaszt és egy főcsoportdöntőt úgy, hogy mindig talált valakit a gyakorló csapatból, vagy újoncot a padról (Collins, Ryan, Harmon). Nálam például ezért ő az év edzője.

ox281287410210475547.jpg

jimbo: Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy összesen 47 TD-t szerzett a New England az alapszakasz során, ebben benne vannak a védelem és a special team által szerzettek, Brady mindössze 25 TD-t dobott. Ez meglehetősen vékony egy ilyen alakulattól.

Bencsics Márk: A pontatlanság és sok drop itt is kiemelendő. Elég a Denver elleni rájátszás meccsre gondolni, ahol még egál állásnál Brady túldobta Edelmant pár centivel, pedig ha egy kicsivel pontosabb a labda, akkor az elkapó begyalogolt volna vele TD-ig. Ezek a hibák, pedig egy rájátszás meccsen megbosszulják magukat. Ami pedig tényleg nagyon rossz volt az a redzone-ban mutatott játék. Azért volt sok hosszúpassz-játékhívás, hogy a redzone-ban minél kevesebb játékot kelljen hívni. Emiatt ekézik is rendesen Josh McDaniels-t. Az agymenései mellett, pl. harmadik és sok yardos játékszituációnál hív egy RB draw-t (egyenes futás középen – a szerk.), a meccsek alatt nem tudott változtatni a playbookon. A játékhívásoknál érdemes megfigyelni a tendenciákat. Idén nagyjából a passz-passz-futás, vagy futás-passz-passz volt megfigyelhető. Ha valaki belepiszkított ebbe, nem volt képes váltani, nem tudott belenyúlni a meccsbe. Megfigyelhető volt, hogy azok ellen a csapatok ellen ment a szenvedés, akik nagyon jól tudtak emberezni és szó szerint az elkapók arcában voltak végig, elsősorban Gronk keresztszalag-szakadását követően. Ezért is volt fájó pont az ő hiánya, mert ő képes volt 2-3 emberrel a nyakán is elkapni szinte mindent, plusz a pályát széltében és hosszában is be tudta játszani. Teljesen jogos, hogyha ezt felróják neki, de ezt az egészet csak akkor tudnánk tökéletesen megvizsgálni és megítélni, hogyha ott állnánk az oldalvonal mellett és belelátnánk a háttérben zajló eseményekbe és hallanánk az edzők és játékosok közti párbeszédeket is.

500x305-mcdaniels-20120726.jpg

jimbo: Hogyan értékelnél? Egy újabb év gyűrű nélkül vagy egy újabb főcsoport-döntő?

Bencsics Márk: Nem szeretem ezt a gyűrűhajszolást. A Brady-Belichick duó 5 Super bowl-on vett részt, 14 éve meghatározó csapata a ligának az ő vezetésükkel a New England. Melyik másik franchise volt erre képes az utóbbi időben? Persze-persze sajnálják, hogy nem nyert Brady idén sem, mert nyilvánvaló, hogy már egyre kevesebb ideje van neki is vissza a pályafutásából, de akkor is, 5 döntő mellett 3 gyűrűje is van. Akkor lesz érdekes a kérdés, hogyha majd ez a duó visszavonul, mire lesz képes a csapat. Ezért nem szabad beleesni abba a hibába, hogy csak a mostra koncentrálunk, értékelni kell mindent, nemcsak utólag belegondolni. Egyébként ha megnézzük a szezont, hogy mennyi sérülttel és mennyi előre nem látható tényezővel kellett megbírkózni, egyszerűen nem lehet negatívként elkönyvelni a mögöttünk álló szezont.

images.jpg

jimbo: Tekintsünk egy kicsit előre. Mit vársz az előttünk álló offseasontól?

Bencsics Márk: A szabadügynök piacon nem várok túl nagy aktivitást a részünkről, mivel a sapka alatt nincs sok hely okosan kell beosztani azokat is. Egy mélységi célpontra nagyon szüksége van Brady-nek, de elképzelhető, hogy Dobson idén fog majd nagyot dobbantani, mivel elkapót nem hiszem, hogy fogunk igazolni. Nem nagyon van olyan, aki tipikusan elsőszámú elkapó lehetne. Decker jó, benne van egy 800-1000 yardos szezon, de elsőszámúként nem biztos hogy jó megoldás. Avant is kiöregedőben, Nicksnek meg túl magas fizetési igényei vannak. A Gregory cut-ot szerintem házon belül fogják megoldani, a Rutgers-blokk (Duron Harmon, Logan Ryan) elég jól muzsikált idén elsőévesként, így alapember válhat Harmonból, esetleg harmadik kísérletekre Adrian Wilson szállhat be tehermentesíteni a fiatal safety-t. A linebacker sor a Mayo-Collins duóval jó lesz. A draftról meg tényleg nem lehet mondani semmit előreláthatólag részünkről, Sammy Watkinsért valószínűleg nem fogunk sajnos feltrade-elni, pedig aki őt viszi, az megfogja az Isten lábát. Wilfork szerződésével valamit kezdeni fognak feltehetőleg, nagy a kockázat, hogy például hogy tér vissza az Achilles-ín sérüléséből. A legfontosabb, minőségi padot összehozni az elsőszámú játékosok mögé.

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr145857553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása