Sokszor az amerikai drámagyártók sem tudnának jobb történeteket írni, mint amit az NFL rájátszása, főleg annak vége szokott produkálni: Tavaly Ray Lewis, aki megkapta életében a második esélyt, egy védő legenda, aki bajnoki gyűrűvel vonulhatott vissza könnyei közepette. (ezt tavaly végignézni is ilyen fájdalmas volt, mint most elolvasni, legalábbis nekem) Amerika megkapta a drámát amire vágyott. Idén két, a karrierje vége felé járó, leendő Hírességek Csarnoka tag került újra össze, ami talán sosem volt kiélezettebb, mint most: mindketten tudják már, hogy nem sok nekifutásuk lesz már újra megszerezni a bajnoki gyűrűt. Sorsszerű, hogy idén egymáson kell ezen átvergődni magukat. Ráadásul ott volt az az alapszakaszbeli meccs, amit azt hiszem eddig minden cikkemben megemlítettem, de hát nem is véletlen. Idén azt nehezebb kihagyni, mint Mark Wahlbergnek Dolphins pólóban színészkedni a Pain & Grain-ben.

Eddig 14-szer találkoztak, Tom Brady tudott felülkerekedni többször, szám szerint 10-szer. Ráadásul, ha az utószezonban találkoztak, akkor aki győzőtt kettőjük közül, az vitte a Lombardi trófeát is. Az NFL.com és az ESPN szépen összeszedte, hogy zajlottak az eddigi találkozók:


tom-brady-peyton-manning.jpg

 

Szeptember 30, 2001: Ez volt Tom Brady első mérkőzése kezdőként, amelyen 44-13-as győzelemre vezette a Patriotst és bár nem dobott touchdown, de el sem adta a labdát. Manning három interception dobott. Egyesek hallották Tom Bradytől az alábbi kijelentést: “Ez a kezdő dolog nem nagy kunszt”. 1-0.

Október 21, 2001: Tom Brady többet mutatott a visszavágón, 3 TD passzt adott a 38-17-es győzelem során. A szezon végén a Patriots megnyerte a Super Bowlt, Tom Brady pedig a nagydöntő MVP-je lett. "Az első esélyed, hogy a Super Bowl-ban játszál, majd megnyerni azt, mindezt a 9/11-es történések után, úgy, hogy a U2 lép fel a félidei koncerten - elég hihetetlen volt." – nyilatkozott később Brady. 2-0.

November 30, 2003: Peyton Manning 4 touchdown-t passzolt a Patriots ellen, de Tom Brady negyedik negyedbeli passza Deion Branch-nek volt a döntő a Pats 38-34-es győzelmében. 3-0.

Január 18, 2004: Az AFC döntőben Peyton Manninget négyszer sackelték és négy interceptiont dobott, elősegítve ezzel a Patriots következő Super Bowl győzelmét. Ez volt az első találkozása a két irányítónak a rájátszásban. Manning itt érte el valaha volt legrosszabb QB ratingjét, 35.5-öt. Az állás 4-0.

Szeptember 9, 2004: A Patriots egy Colts feletti győzelemmel kezdi az szezont a csütörtök esti mérkőzésen. Pedig félidőben még a Colts vezetett, először a két irányító összecsapásai során. A végén a Colts egyenlíthetett volna egy mezőnygóllal, de Mike Vanderjagtnak itt szakadt meg a sorozatos sikeres field goaljainak száma (42), így az eredmény 27-24. Kettejük közt pedig 5-0.

Január 16, 2005: A Patriots 3 ponton tartotta a Colts-t a rájátszás Divisional körében. Ezzel 6-0 Bradynek, Peytonnek pedig ott ért véget a szezon, ahol elkezdődött: Egy Patriots elleni vereséggel. Tudjuk ez is hogy végződött: A harmadik gyűrűvel Brady ujján, a Patriots újra megnyerte a Super Bowlt.


manning.jpg

 

November 7, 2005: Manningék veretlenek voltak a szenzonban, amikor ismét találkoztak Tom Brady által vezetett Patriotssal a hétfő esti rangadón. Az utolsó percekben már Doug Flutie játszott Brady helyett, mivel már esélytelen volt a győzelem. a Colts győzőtt 40-21 arányban, ezzel Manning megtörte a 6 meccs óta tartó vereségi sorozatát Tom Brady ellen. 6-1.

November 5, 2006: Brady négy interceptiont dobott a meccsen, ezzen meghozva Peyton Mannignek a 2. győzelmet. Sok focikedvelő kezdte azt gondolni, hogy a nagy rivalizálásban a két irányító szerepet cserélt. 6-2.

Január 21, 2007: Attól, hogy a két irányító szerepe esetleg megcserélődött volna, még senki nem gondolta, hogy Peyton Manning egy szoros győzelmet arat majd a Patriots felett az AFC döntőben. A Colts 21-3-as deficitből jött fel (Bár az 2013-as alapszakaszbeli 0-24-es Pats feltámadás után ez már nem is olyan vészes) és vezette a Patsen keresztül csapatát egyenesen a Super Bowl győzelemig. Peyton Manninget meggyűrűzték. 6-3.

November 4, 2007: Tom Brady két negyedik negyedbeli TD passzával Kevin Faulknak és Wes Welkernek 24-20-as győzelemre vezette a csapatát. Egyszerre minden helyre állt a footbal világában. Ebben az alapszakaszban a Patriots tökéletes, 16-0-ás mérleget produkált, majd a Super Bowl-ban való bukással az AFC bajnoki címet tudhatta magáénak. A Delfinek pezsgőt bontottak. 7-3.

November 15, 2009: A football történelem egyik legbizarrabb végjátékában, 6 pontos vezetésnél, 2:08-al az órán Bill Belichick ráment a 4&2 szituációra a Patriots 26-os vonalánál. A próbálkozás nem jött össze, így végül egy 1 yardos Peyton Manning átadással Reggie Wayne-nek a Colts legyőzte a Patriots-t. Többen megkérdőjelezték Bill Belichick döntését, Brady így vélekedett róla: "Ő sokszor agresszív, ez szeretem benne. Ő megadta nekünk a lehetőséfget, hogy megcsináljuk a játékot, de mi ne mtudtunk élni vele". 7-4.

November 21, 2010: Tom Bradynek sikerült győznie az utolsó klasszikus, Patriots - Colts, Brady - Manning mérkőzésen. Peyton Manning végig vitézül helyt állt és próbálta megfordítani az eredményt 17 pontos hátrányból, de három interceptiont dobott, köztük az utolsót az utolsó percben, így 31-28 maradt az eredmény, A riválisok mérlege pedig 8-4.

Október 7. 2012: Peyton Manning ugyan másik uniformisban lépett pályára (mivel ugyebár a holtszezonban a Denver Broncoshoz igazolt) de az forgatókönyv ismerős lehetett: Manningnek nem sikerült fordítani a negyedik negyedben, így a Patriots nyert 31-21 arányban.

November 24, 2013: Talán az egyik legepikusabb összecsapás: Az első félidei lefagyás és elvesztett labdák eredményeként a Patriots 0-24-es eredménnyel vonult az öltözőbe félidőben. Tom "Comeback Kid" Brady és a csapat feltámadt, 31 pontot szereztek zsinórban, majd a hosszabításban legyőték a Broncost. Itt állunk most. 10-4.

Amerika tehát biztosan megkapja a drámáját, meg persze egy valószínüleg nagyon szinvonalas AFC döntőt is.  Elég érdekes a két irányító eltérő útja az NFL-be. Ez a rivalizálás egy hajdani 1/1-es, és egy 6. körben, 199.-ik helyen választott, 4. irányítóként a rosteren ragadt irányító csatája. A várhatóan leendő szupersztáré és a legjobb esetben is ide-oda igazoló csereirányítóé, aki legtöbbször inkább szabadügynök (vagy biztosítási ügynök valahol). Persze ez ettől szép, itt tényleg bármi megtörténhet. Persze mára ebből a különbségből már semmi sem érződik, és végül mindketten úgyis ugyan oda jutnak – Canton, Ohio-ba. A hype-o-méter tehát most kimaxolódik, de ez így is van jól.

Tehát: 2014. január 19. – 21:00 (Magyar idő szerint), AFC Championship Game, 15. Brady – Manning rangadó.

GO PATS!

Ha tetszik az oldal, nyomjatok egy like-ot Facebookon és vagy kövessetek twitteren.


20121007__broncos_bradymanning_100712~p1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gopats.blog.hu/api/trackback/id/tr525762081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása